Reflexologie en bevalling

"Easier Births Using Reflexology." By Gabriella Bering Liisberg, "Tidsskrift for Jordemodre", No. 3, 1989.
37 van de 64 zwangere vrouwen die gratis reflexologie aangeboden kregen, maakte de vastgestelede reeks van 10 behandelingen af.
De effecten van  reflexologie  op bevallingsuitkomsten waren opmerkelijk. Sommigen hadden een bevalling van slechts 2 uur, sommige 3 uur. De 20-25 jarigen hadden een gemiddelde ontsljuitingstijd van 5 tot 6 uur. De 26-30 jarigen leken de langste bevalling te hebben. De gemiddelde ontsluitingstijd duurde 5 uur, de uitdrijving 16 minuten en het nageboortetijdperk 7 minuten. Vergeleken met de leerboeken: ontsluiting 16 tot 24 uur en 1 tot 2 uur voor de uitdrijving.

Reflexologie en pijn
A Kunz & Kunz reflexologie studie

Recent hebben  reflexologie pioniers Barbara & Kevin Kunz een studie van een jaar gepresenteerd die aangeeft dat reflexologie voor 93% effectief is in de toepassing ten behoeve van 78 fysieke en mentale condities.

"The Effects of Reflexology on Labour Outcome," Dr. Gowri Motha and Dr. Jane McGrath, Forest Gate, London, England
Van 593 vrouwen die bevielen in het Gentofte County Hospital (Groot Britannie) in 1988, kozen 103 reflexologie als een alternatief voor medicamenteuze pijnverlichting en medicatie om de bevalling op gang te brengen.
Van 68 vrouwen die kozen voor reflexologie zonder pijnstilling door model van medicijnen, voelde 6 (8,82%) geen effect, en één gaf meer pijn aan ondanks de reflexologie . 4 van de 61 vrouwen die reflexologie  kreeg, had ook pijnverlichting met medicatie nodig.
Van 94 vrouwen die kozen voor reflexologie  ter stimulatie van de bevalling, bevielen er 24 zonder verdere medicatie. Alle deelnemers behalve één, vonden de behandeling zeer prettig.

Een onderzoeksrapport van 168 studies uit 23 landen.
Albuquerque, NM (PRWEB) November 19, 2008 -
De sleutel tot success met reflexologie, zoals gedocumenteerd door Kunz and Kunz, is de frequentie en duur waarmee het wordt toegepast.

Deze studie laat zien dat reflexologie een effectieve aanvulling kan zijn in de behandeling van pijnbehandeling.
Zwangere vrouwen in Gloucestershire werd een scala aan compleentaire therpaiene aangeboden, waaronder reflexologie en massage tijdens de bevalling.
Ongeveer 26% van de 6000 moeders in het Cheltenham General ziekenhuis en het Gloucestershire Royal ziekenhuis vraagt nu om deze behandelingen.

Andere referneties:
  • FDZ- Reflexology: Birth, (12 pages) http://www.fdz.dk/english/research/reports.htm.
  • Siu-lan, Li and Cai-xia, Shu, "Galactogogue Effect of Foot Reflexology in 217 Parturient Women," (19)96 Beijing International Reflexology Conference (Report), p. 14
  • Sorrig, Kirsten, "Easier Births Using Reflexology, "Danish Reflexologists Association, Research Committee Report, Feb., 1995 (Originally published in the Danish daily newspaper "Berlingske Tidende," July 15, 1988)
  • Xi Guang, Xi, "A Case Report: Using Foot Reflexotherapy to Cure Sequelae of Asphyxia with Buttocks Position Birth," 1994 China Reflexology Symposium Report, p. 33 (Tianjin)

Meer over reflexologie en bevalling kan je lezen op http://www.maternityreflexology.co.uk/