MassageEffect tijdens de bevalling:
Naast ontspanning heeft een goede massage effect op het opheffen van blokkades. Tijdens de baring kan dat zeer effectief zijn als mensen op een punt zijn beland waar ze het niet meer zien zitten en/ of 'blijven hangen'. De massage drijft ook afvalstoffen af waardoor de spieren weer soepel worden en het lichaam meer in balans komt. Voor veel vrouwen is het prettig zich te kunnen concentreren op de handen die haar masseren en zo de aandacht af te leiden van de pijn. Ontspannen tijdens de wee is moeilijk maar massage kan heel erg helpen om te ontspannen tussen de weeŽn door.

Voordelen:
Er is niet perse een professionele masseur nodig die tijdens de bevalling aanwezig moet zijn. Massage is een natuurlijke vorm van aanraking die veel vrouwen al gewend zijn van voor de bevalling. Massage kan uitgevoerd worden door de partner die zo betrokken is bij het proces. Er zijn geen nadelige effecten op moeder of kind en de methode is goedkoop. De massage kan meerdere keren herhaald worden en desgewenst tijdelijk onderbroken.

Nadelen:
Niet iedereen vindt het prettig om aangeraakt te worden tijdens de bevalling. Omdat het hele lichaam zo gevoelig is en vermoeid tijdens een bevalling luistert de hoeveelheid druk die gegeven wordt voor een barende vrouw vaak heel nauw.

Tijdens welke fase van de bevalling:
Masseren kan tijdens elke fase van de bevalling.

Thuis of in het ziekenhuis:
Masseren kan zowel thuis als in het ziekenhuis.

Vergoeding door de verzekeraar:
Massages worden over het algemeen niet vergoed door de verzekeraar.