Persoonlijke ervaringen: acupunctuur

Dorine:
Op de ochtend dat ik 40 weken en 5 dagen zwanger was, braken mijn vliezen. Ik was blij en opgelucht dat de bevalling uit zichzelf begon want nadat de officiŽle datum was verstreken had ik al een paar keer gedacht dat de weeŽn begonnen waren, maar dat bleken steeds zgn. "oefenweeŽn" te zijn.
Vrij snel kwamen de weeŽn elke 10 minuten, ze hielden een halve minuut aan en ik moest echt wel even zuchten maar het was goed te doen. Ik voelde me goed, het was overdag en ik had die nacht nog redelijk geslapen en de baby bewoog nog af en toe wat ik een geruststellende gedachte vond.
Mijn moeder zou bij de bevalling zijn en die kwam en alles lag klaar voor de geboorte. Het leek allemaal ideaal maarÖ de weeŽn bleven uren en uren om de 10 minuten komen en er veranderde niets in het patroon. De verloskundige legde uit dat ik 24 uur de tijd had om onder haar leiding te bevallen en dat ik als dat niet zou lukken overgedragen moest worden aan de gynaecoloog en waarschijnlijk een infuus met stimulerend hormoon zou moeten krijgen. Dat wilde ik echt niet!

Ik deed er alles aan om de weeŽn sneller te laten komen, ik ging douchen, rondjes lopen, van houding wisselen, in een rustige donkere ruimte zitten enzovoorts maar er veranderde nietsÖ
Na 8 uur was alles nog steeds hetzelfde. Ik kende een acupuncturiste die mij had aangeboden langs te komen tijdens de bevalling als ik dat zou willen. Dit leek mij hťt moment om haar te bellen. Ze beloofde me in de loop van de avond langs te komen als de situatie nog steeds hetzelfde bleef.

Ze kwam toen ik inmiddels 14 uur gebroken vliezen had en - zoals zij het noemde - 'tutweeŽn'. Ze heeft een paar naalden gezet in mijn been en hand en ook eentje bovenop mijn hoofd.
Ze is een uur bij me gebleven, na twintig minuten voelde ik de weeŽn sterker worden en niet lang daarna had ik heftige weeŽn elke 5 minuten. Toen ze wegging verwijderde ze de naalden.
Ruim 5 uur na haar vertrek beviel ik thuis van onze dochter. Ik ben ervan overtuigd dat ik zonder haar interventie aan een infuus geŽindigd was, zij heeft de turbo aangezet  met haar behandeling.